Djokovic zet Europa op voorsprong in Laver Cup, Berrettini prijst idool Federer

Products You May Like

NOS SportAangepast

Djokovic zet Europa op voorsprong in Laver Cup

Team Europa is nog vijf punten verwijderd van de overwinning in de Laver Cup. Novak Djokovic bracht de Europeanen op een 6-4 voorsprong door met 6-1, 6-3 over de Amerikaan Frances Tiafoe heen te walsen. En in slotpartij van de avond in de Londense O2 Arena was hij met dubbelpartner Matteo Berrettini te sterk voor Alex de Minaur en Jack Sock. De tussenstand van het duel Team Europa-Team World: 8-4.

Djokovic had voor zijn partij tegen Tiafoe slechts een uur en een kwartier nodig. De Serviër had daarna maar even de tijd om bij te komen, want hij trof direct erna met Berrettini de Australiër De Minaur en Amerikaan Sock. Met een nederlaag van 7-5, 6-2 was het wereldteam vrijwel kansloos.

Zondag staan nog één dubbelpartij en drie singlepartijen op het programma. Het is maar de vraag of die allemaal gespeeld gaan worden, want zodra een team dertien punten heeft behaald is de naar Rod Laver vernoemde beker binnen.

Puntentelling op Laver Cup

Hoe het kan dat die score zo snel oploopt tussen Team Europa en Team World? Op vrijdag was een zege 1 punt waard, op zaterdag 2 punten en op zondag 3 punten. Het team dat als eerste 13 punten haalt, wint de Laver Cup.

De eerste dag van het post-Federer-tijdperk begon toch nog met een klein eerbetoon aan de vrijdag gepensioneerde Zwitser. Nadat Berrettini Team Europa op een 4-2 voorsprong had gezet door Felix Auger-Aliassime te verslaan (7-6 (11), 4-6, 10-7), vertelde de Italiaan waarom hij vannacht niet had kunnen slapen.

De 41-jarige Federer, zijn grote idool, de reden dat hij tennisser wilde worden, huilde gisteren bij zijn vaarwel uit op Berrettini’s schouder. “Ik dacht: is dit echt?” lachte de nummer vijftien van de wereld. Federer zelf lachte mee vanaf de kant.

“Hij weet dit niet, maar toen hij in Rome speelde, probeerde ik als kind het center court op te sluipen”, ging Berrettini verder. “Hij was mijn idool en ik ben zo blij hier te zijn. Ik heb kippenvel.”

Tegen Auger-Aliassime had zijn idool hem wat tips toegefluisterd. “Daarna mocht ik het niet verpesten”, legde de Italiaan lachend het Federer-effect uit. Berrettini verpestte het niet. Hij versloeg de mondiale nummer dertien uit Canada en zette Team Europa op een 4-2 voorsprong.

AFP

Berrettini en Djokovic tijdens de Laver Cup

Die voorsprong bleef maar één partij staan omdat de Amerikaan Taylor Fritz de Brit Cameron Norrie versloeg na een spannend duel in een supertiebreak: 6-1, 4-6, 10-8.

Norrie, die vorige week in de Davis Cup nog met 6-4, 6-2 van de baan geblazen werd door Botic van de Zandschulp, verving Rafael Nadal. De Spanjaard was na Federers afscheid huiswaarts getrokken om bij zijn hoogzwangere vriendin te zijn.

Articles You May Like

Progress en Toekomstplannen van Padel City Marconne
French Players Shine in FIP Rise Tournament in Cairo
Spannende kwartfinales bij Mar Del Plata P3
Iga Swiatek: Roland Garros Favoriet
Rafael Nadal en Novak Djokovic reageren op de loting van Roland Garros