Het Belang van de Serve+1 Strategie in Tennis

Products You May Like

Tennis is een spel van strategie en elke slag is belangrijk. Een bijzondere slag die vaak over het hoofd wordt gezien maar van grote waarde is, is de Serve +1 slag. Deze slag verwijst naar de eerste slag na de service, meestal een forehand of backhand vanaf de achterkant van de baan. In een recente wedstrijd op de US Open 2022 lieten Carlos Alcaraz en Jannik Sinner zien hoe belangrijk de Serve +1 slag is tijdens hun intense vijfsetter. Laten we dieper ingaan op de statistieken en hun prestaties analyseren om het belang van dit verborgen strategische element te begrijpen.

De Waarde van de Forehand als Serve +1 Schot

In de wedstrijd tussen Alcaraz en Sinner realiseerden beide spelers zich de waarde van de forehand als hun Serve +1 slag. Ze streefden ernaar zoveel mogelijk forehands te slaan om een voordeel te behalen. Zoals we weten, wordt de forehand beschouwd als het zwaard, terwijl de backhand fungeert als het schild in tennis. Forehands zorgen voor ongeveer 70% van de winnende slagen vanaf de achterkant van de baan, terwijl backhands slechts goed zijn voor 30%. Het is dus duidelijk dat het slaan van meer forehands leidt tot betere resultaten in het spel.

Prestaties van Alcaraz en Sinner

Zowel Alcaraz als Sinner behaalden indrukwekkende scores van 66% succes met hun Serve +1 forehands. Echter, als het gaat om het winnen van punten met deze slag had Alcaraz de overhand met een slagingspercentage van 61% in vergelijking met Sinner’s 54%. Het doel is altijd om meer dan 50% van de punten te winnen, en beide spelers hebben deze norm gehaald. Hoewel de prestaties van de Serve +1 forehand relatief gelijk waren, was er een significant verschil in de prestaties van de Serve +1 backhand tussen de twee spelers.

Wanneer het punt begon met een service en vervolgens een backhand, liet Alcaraz een respectabel winstpercentage van 49% zien, terwijl Sinner moeite had met slechts 28% succes. Dit grote verschil benadrukt een zwakte in het spel van Sinner, aangezien zijn Serve +1 backhand ondermaats presteerde. Alcaraz slaagde erin om 15 Serve +1 winnaars te slaan (12 forehands en drie backhands) in vergelijking met Sinner’s negen (acht forehands en één backhand). Het vermogen om vroeg in het punt druk uit te oefenen gaf Alcaraz een voordeel in zijn servicegames. Beide spelers maakten echter ook fouten met hun Serve +1 slagen, waarbij Alcaraz 20 fouten maakte (13 forehand en zeven backhand) en Sinner 21 fouten (11 forehand en tien backhand).

De Invloed van de Serve +1 Schot bij een tweede service

Interessant genoeg varieerde de prestatie van de Serve +1 aanzienlijk wanneer het punt begon met een tweede service. Alcaraz won 63% van de punten wanneer de Serve +1 slag een forehand was en 55% wanneer het een backhand was. Deze cijfers tonen het aanzienlijke effect van de Serve +1 slag op het winnen van punten bij een tweede service. Aan de andere kant had Sinner het moeilijk op dit gebied en won slechts 43% van zijn tweede servicepunten. Zijn Serve +1 prestaties leden hier ook onder, met een succespercentage van 50% bij een forehand en een magere 24% bij een backhand.

Een Structuur voor de Serve +1 Strategie

Traditioneel werd de service gezien als de “koningmaker” aan het begin van het punt. Echter, door de service en de eerste slag na de service samen te voegen tot één geheel, bekend als de Serve +1 slag, krijgen we een beter begrip van hoe we de service effectief kunnen behouden. Zoals aangetoond door Alcaraz en Sinner, leidt het slaan van meer forehands tijdens de Serve +1 sequentie tot betere resultaten. Deze bevindingen nodigen ons uit om ons eigen spel en tennisstrategie te overdenken, zowel op professioneel als amateurniveau.

Stel je voor dat je jezelf in een wedstrijdsituatie bevindt, waarbij je serveert in de deuce-helft en een uitstekende service neerzet aan de buitenkant. Je tegenstander slaagt erin om de bal te bereiken en retourneert een verdedigende forehand diep in het midden van de baan. Wat is nu je volgende zet? Heb je een plan voor je Serve +1 slag, of neem je genoegen met wat de retourneerder je geeft? Om je kansen om het punt te winnen te maximaliseren, is het cruciaal om een Serve +1 plan te hebben.

Bij het bekijken van de statistieken van de Australian Open 2023 wordt het duidelijk dat het overgrote deel van de services (70% bij de mannen en 76% bij de vrouwen) in het spel terugkomt. Dit benadrukt de noodzaak om een gestructureerd plan te hebben voor de Serve +1 slag. Als speler zou je een primaire spelstrategie moeten ontwikkelen op basis van het gewenste resultaat in de meeste gevallen. Daarnaast zal het hebben van een secundaire spelstrategie om aan te passen aan onverwachte returns je Serve +1 strategie verder versterken.

Stel dat de return zwak en kort is in het midden van de baan, precies waar je hem wilt hebben. In dat geval zou de primaire strategie moeten zijn om direct aan te vallen op de lopende backhand van de tegenstander in de ad-helft. Maar wat als de retourneerder een geweldige crosscourt return slaat? In dat scenario is het cruciaal om je plan aan te passen en defensief te spelen door de bal terug te sturen naar het midden van de court achter de retourneerder.

De Serve +1 slag is

Products You May Like

Articles You May Like

De Opkomst van Padel in Sardinië
PadelShot ontvangt bijna €5M financiering voor uitbreiding in Frankrijk
French Players Shine in FIP Platinum Sardegna Qualifiers
Frans succes in het FIP Platinum Sardinië toernooi
Vacature voor een ervaren padel coach bij South Padel