Products You May Like
Novak Djokovic, medeoprichter van de Professional Tennis Players Association (PTPA), neemt een sterke positie in tegen het gebrek aan geld dat tennis spelers ontvangen van commerciële deals met gokbedrijven. Als vertegenwoordiger van professionele tennis spelers voert Djokovic campagne om ervoor te zorgen dat alle spelers minstens 50% van het geld ontvangen dat door gokbedrijven wordt betaald voor het gebruik van gegevens van hun wedstrijden. In een gepassioneerd interview benadrukt hij de noodzaak van een eerlijk aandeel in de inkomsten die de ATP en WTA Tours ontvangen van gokorganisaties die live datafeeds kopen. Ondanks zijn nadruk op eerlijke compensatie, verduidelijkt Djokovic dat hij persoonlijk niet gesponsord zou willen worden door een gokbedrijf. Hij gelooft echter dat de meerderheid van de professionele spelers bereid zou zijn om gokmerklogo’s te tonen in ruil voor sponsoring op hun mouwen.
De delicate verbinding tussen tennis en gokken
Tennis heeft al lange tijd een delicate associatie met de gokwereld. In 2014 werden de rechten op gegevensfeeds verkocht, waardoor gokkers directe live scores van elke professionele tenniswedstrijd wereldwijd konden bekijken. Helaas heeft deze toegenomen toegankelijkheid ook geleid tot een toename van gerenommeerde gevallen van matchfixing door illegale goksyndicaten. De Washington Post heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar dit probleem. Met deze achtergrond krijgt Djokovic’s oproep voor een eerlijke verdeling van inkomsten nog grotere betekenis.
Djokovic uit zijn frustratie over wat hij ziet als een onlogische tegenstrijdigheid. Tennis spelers zijn verboden om enige patches van gokbedrijven op hun kleding te dragen tijdens het spelen op de baan vanwege zorgen over de integriteit van de sport. Toernooien mogen echter wel belangrijke sponsors hebben uit de gokindustrie. Hij betoogt dat dit volstrekt onacceptabel is en pleit voor een eerlijk aandeel in de sponsordeals tussen toernooien en gokhuizen. Djokovic suggereert dat spelers, die de last dragen van constante blootstelling aan deze gokplatforms, ten minste 50% van de inkomsten afkomstig van deze deals zouden moeten ontvangen.
Hoewel Djokovic erkent dat een aanzienlijk deel van de inkomsten naar het spelerpensioen gaat, stelt hij de praktische haalbaarheid van het wachten tot de leeftijd van 50 of 55 om van die voordelen te profiteren ter discussie. Veel spelers gaan op veel jongere leeftijd met pensioen, rond de 30 tot 35 jaar, en moeten 20 jaar of langer wachten voordat ze financiële steun ontvangen van het pensioenplan. Djokovic is van mening dat spelers zich mogelijk niet volledig bewust zijn van de ongelijkheid of niet genoeg pleiten voor hun eerlijke aandeel. Hij benadrukt dat spelers enorme waarde bieden aan de gokindustrie door hun namen en prestaties, maar minimale compensatie ontvangen in ruil daarvoor.
Djokovic dringt er bij spelers op aan om bewustwording te creëren voor dit probleem en de behoefte aan een eerlijkere verdeling van inkomsten te benadrukken. Hij erkent dat spelers in een achtergestelde positie verkeren in vergelijking met de rest van het tennisecosysteem, dat enorm profiteert van de miljarden dollars die wekelijks circuleren in gokplatforms. Om deze situatie te herstellen, roept hij op tot georganiseerde inspanningen en discussies tussen spelers om verandering teweeg te brengen.
Onder leiding van Novak Djokovic streeft de PTPA naar een revolutie in de tennisindustrie door op te komen voor de rechten en eerlijke behandeling van spelers. Het probleem van de oneerlijke verdeling van inkomsten uit gokbedrijven is slechts een aspect van de grotere strijd voor het welzijn van spelers. De bevlogen oproep van Djokovic benadrukt de noodzaak voor spelers om zich te verenigen, bewustwording te creëren en te streven naar verandering om ervoor te zorgen dat ze een rechtmatige compensatie ontvangen voor de immense waarde die ze bieden.