Voormalig wereldnummer 1 en Davis Cup-aanvoerder Lleyton Hewitt uit kritiek op huidige format

ATP, Tennis Nieuws, Tennis Tournaments

Products You May Like

De Australische Davis Cup-aanvoerder en voormalig wereldnummer 1, Lleyton Hewitt, heeft zijn sterke ontevredenheid geuit over het huidige format van de Davis Cup. De samenwerking tussen de International Tennis Federation (ITF) en Kosmos, opgericht door voormalig professioneel voetballer Gerard Pique, is door Hewitt omschreven als een “ramp”. De aangekondigde samenwerking van 25 jaar ter waarde van 3 miljard dollar, die in 2018 bekend werd gemaakt, had tot doel om belangrijke veranderingen door te voeren in het prestigieuze toernooi. Echter, de overeenkomst stortte in januari in, waardoor de toekomst van de competitie onzeker werd.

Een van de belangrijkste bezwaren die Hewitt heeft met het nieuwe format, is het afschaffen van het traditionele thuis- en uitformat. In plaats daarvan worden wedstrijden teruggebracht tot best-of-three sets en worden ze gehost door één land voor de finales. Deze verandering heeft weggenomen wat Hewitt beschouwt als de essentie van de Davis Cup – de unieke ervaring van zowel thuis als uit spelen. Hewitt herinnert zich de elektrische sfeer van volle Australische menigten en de uitdagende teambinding van het spelen in vijandig gebied zoals Brazilië, Spanje en Frankrijk.

Een andere teleurstelling voor Hewitt en veel andere spelers is dat het nieuwe format, dat bedoeld was om de last voor spelers te verminderen, hun werklast eigenlijk heeft vergroot. In plaats van tweemaal per jaar deel te nemen aan de Davis Cup, kunnen spelers nu verplicht worden om tot drie aparte gelegenheden per jaar deel te nemen, met uitzondering van de finalisten van het voorgaande jaar. Hewitt vraagt zich af wat de achterliggende gedachte is achter deze verandering en stelt dat als hij de mogelijkheid zou hebben om drie of vier keer per jaar in de halve finales of finale te spelen, hij dit met plezier zou aannemen. De aantrekkingskracht van de Davis Cup en de wens om hun naam gegraveerd te zien op die prestigieuze trofee is wat tennislegendes als Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic heeft gemotiveerd. Ze genoten van de kans om te concurreren voor hun thuispubliek of in grote stadions, en het verlies van deze unieke ervaring is schadelijk voor het toernooi.

Hewitt is niet verlegen om zijn mening te uiten over dit onderwerp. Hij pleit al sinds 2004 voor veranderingen in het format van de Davis Cup, zoals spelen over twee jaar en het geven van een bye aan de twee finalisten. Echter, zijn suggesties vonden geen gehoor. De gevolgen van deze nalatigheid en verkeerde veranderingen zijn nu duidelijk, met Hewitt die botweg verklaart: “Ze hebben het echt verpest.” De huidige juridische geschillen tussen de ITF en Kosmos dragen alleen maar bij aan de onzekerheid rond de toekomst van de Davis Cup.

Ondanks zijn kritiek blijft Hewitt toegewijd aan de Davis Cup en zal hij later dit jaar zijn team leiden naar de knockout-fase in Malaga. Echter, het gastland Spanje slaagde er niet in om zich van hun groep te kwalificeren en zal niet aanwezig zijn bij de Davis Cup-finale. De overgebleven kanshebbers voor de prestigieuze titel zijn Canada, Italië, Groot-Brittannië, Australië, Tsjechië, Servië en Nederland. Nu het toernooi een onzekere toekomst tegemoet gaat, is het duidelijk dat er veranderingen nodig zijn om de zorgen van Hewitt en andere spelers aan te pakken. De Davis Cup moet een delicate balans vinden tussen traditie en innovatie, om ervoor te zorgen dat de competitie zowel boeiend blijft voor spelers als indrukwekkend voor fans over de hele wereld.

Products You May Like