Novak Djokovic en de opkomst van Sinner en Alcaraz: Een nieuwe tenniswereld?

ATP, Features, Novak Djokovic, Opinion, Tennis Nieuws

Products You May Like

Novak Djokovic zal het gravelseizoen ingaan en nog steeds wachtend op zijn eerste titel van het seizoen, maar het voelt nog steeds als een kwestie van tijd voordat hij weer domineert. Hoewel tennis vaak een prachtige sport is in al zijn complexiteit, is er af en toe een eenvoudige waarheid te aanschouwen. Een daarvan is deze: Als je Novak Djokovic afschrijft, heb je niet genoeg aandacht besteed. Het is eerlijk om te zeggen dat 2024 opmerkelijk is geweest omdat het het eerste jaar is in een lange tijd waarin het mannentennis wordt gedragen door elite spelers die niet tot de grote drie behoren. Sommigen zouden zeggen dat dit lang op zich heeft laten wachten, maar als grootheid gemakkelijk was, zou niemand het ooit kunnen bereiken.

Wat Jannik Sinner en Carlos Alcaraz produceren, niet alleen wanneer ze samen op de baan staan, maar ook over het algemeen, is echt opmerkelijk. Hoewel hun prestaties nog niet waardig zijn aan een vergelijking met Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer, is hun niveau van tennis dat ze produceren dat zeker wel. Sinner was onberispelijk in Australië, waar hij Djokovic versloeg op weg naar zijn eerste grote overwinning, en Alcaraz was uitzonderlijk in Indian Wells, waar hij de Italiaan versloeg om met succes zijn titel te verdedigen. Beiden versloegen Daniil Medvedev in hun respectievelijke finales, verre van een gemakkelijke prestatie op zich, en beiden hebben nu Djokovic verslagen in een Grand Slam-finale – wat weet dat een verifiëerbare Herculeaanse inspanning vereist als absoluut minimum. Niemand kan dus zeggen dat ze hun plek in de schijnwerpers niet volledig hebben verdiend.

Wat betreft Djokovic, gaat hij dus het gravelseizoen in en wachtend op zijn eerste titel van het jaar. Dat is echter wel de sensatiebeluste manier om het te beschrijven. De realiteit is dat hij eigenlijk slechts twee toernooien heeft gespeeld – de Australian Open en Indian Wells – zonder te winnen, en in één ervan bereikte hij nog steeds de halve finale. Desalniettemin is het iets waarvan hij zich bewust is.

Terwijl het verlies van Djokovic in Indian Wells niemand zorgen zal baren, deed de aard van zijn vertrek wel wenkbrauwen fronsen. Hij verloor van de geluksvogel Luca Nardi, de nummer 123 van de wereld, die de laagst gerangschikte speler ooit werd die de Serviër versloeg. Iedereen die Djokovic’s carrière heeft gevolgd, weet dat hij simpelweg niet verliest van dat soort tegenstand, of althans dat deed hij niet. Dus betekent dat nu we eindelijk zien dat de tijd en het leven in het algemeen Djokovic inhalen en impact hebben op zijn tennis? Mogelijk. Het zal uiteindelijk op een gegeven moment gebeuren, hoe dan ook. Naar eigen zeggen doet hij nu bewust moeite om zijn persoonlijke en professionele leven veel meer in balans te brengen, en wie kan hem dat mogelijk misgunnen? Hij heeft een jong gezin en niets meer te bewijzen op een tennisbaan. Zijn hele carrière is een queeste geweest om te laten zien dat hij de beste is die ooit heeft gespeeld, en gezien zijn prestaties kan weinig mensen ontkennen dat hij dat nu precies heeft bereikt.

Djokovic kan niet van hen winnen, alleen met hen concurreren en hun dominantie uitstellen. Dat zal een enorme inspanning vergen met weinig echt voordeel voor zijn nalatenschap. Daarom zou je kunnen begrijpen dat iemand, bewust of onbewust, besluit dat het gewoon tijd is om af te bouwen. We hebben het echter niet over zomaar iemand. We hebben het over Novak Djokovic; de meest productieve Grand Slam-winnaar die het spel ooit heeft gezien, de meest volhardende nummer één van de wereld die het spel ooit heeft gezien, de meest technisch en mentaal perfecte speler die het spel ooit heeft gezien. We hebben het over een speler die rustig terug kan lopen op een tennisbaan in Monte-Carlo en de hele zomer kan domineren – en niemand zou verbaasd zijn als hij dat deed.

Products You May Like

Articles You May Like

Carlos Alcaraz Trekt zich terug uit Barcelona Open vanwege blessure aan rechterarm
Alex de Minaur: Succes op de Tennisbaan en Milieubewuste Uitrusting
Andy Murray werkt aan herstel van enkelbandletsel
Rafael Nadal’s Comeback Journey: Challenges and Uncertainties
De opkomst van Padel in Toulouse: 40 banen verspreid over 8 km²