Nieuwe kampioenen op de mannen tennis circuit

ATP, Tennis Nieuws, Tennis Tournaments

De mannen tennis circuit heeft weer een enerverende week meegemaakt, met drie nieuwe kampioenen. Ben Shelton, Gael Monfils en Alexander Bublik hebben allemaal significant hogere plaatsingen gekregen in de ATP-ranglijst na hun overwinningen. Het ATP 500-toernooi Japan Open leverde Shelton zijn eerste ATP Tour-titel op en een carrièrehoogtepunt op de 15e plaats in de ranking. Daarentegen heeft Monfils de meest significante sprong gemaakt, met een stijging van 51 plaatsen naar de 89e plaats na zijn eerste titel sinds januari 2022. Door zijn tweede titeloverwinning in Stockholm is hij de oudste en laagst geplaatste kampioen in de geschiedenis van het 54 jaar oude toernooi. Ondertussen heeft de overwinning van Bublik in Antwerpen hem teruggebracht naar de top 30. Andere opvallende stijgers zijn Aslan Karatsev (+13), Marcos Giron (+22), Pavel Kotov (+22) en Flavio Cobolli (+11), die voor het eerst de top 100 heeft bereikt na het bereiken van de finale van de Olbia Challenger. Helaas zijn niet alle spelers de afgelopen weken gestegen in de ranglijst. Dominic Thiem, de winnaar van de US Open 2020, en Matteo Berrettini, de finalist van Wimbledon 2021, zijn gezakt in hun ATP-ranglijst. Thiem, die vorige week een aanzienlijke daling in de ranking had, staat nu net binnen de top 100 van de wereld nadat hij zijn halve finale-punten niet heeft kunnen verdedigen op de European Open in Antwerpen. Berrettini’s seizoen wordt nog steeds geplaagd door tegenslagen, aangezien hij zich heeft teruggetrokken uit zowel de Nordic Open als de Vienna Open, met zijn laatste wedstrijd op de US Open, waar hij van de baan werd gereden. Door het niet kunnen verdedigen van zijn punten van het bereiken van de finale in Napels vorig jaar, is Berrettini 27 plaatsen gezakt naar zijn laagste ranking sinds 2018. Voor een uitgebreid overzicht van de huidige ranglijst, raadpleeg de officiële ATP-website.

Race naar de ATP Finals

De ATP Finals zijn een zeer verwacht evenement dat jaarlijks plaatsvindt aan het einde van het tennis seizoen met de top acht spelers. Met Turijn als gastheer van de competitie in 2023, is de strijd om ranking punten intenser dan ooit. Op dit moment hebben vier enkelspelers zich officieel gekwalificeerd voor het eindejaarsevenement, met Andrey Rublev op het punt om zijn status voor het vierde opeenvolgende jaar veilig te stellen. Dit is hoe de race naar de ATP Finals er nu uitziet: 1. Novak Djokovic – 8945 punten (Gekwalificeerd) 2. Carlos Alcaraz – 8445 punten (Gekwalificeerd) 3. Daniil Medvedev – 6935 punten (Gekwalificeerd) 4. Jannik Sinner – 4945 punten (Gekwalificeerd) 5. Andrey Rublev – 4275 punten 6. Stefanos Tsitsipas – 3705 punten 7. Alexander Zverev – 3415 punten 8. Holger Rune – 3110 punten De overige plekken zijn nog te bemachtigen, met twee historische ATP 500-toernooien die deze week plaatsvinden in Basel en Wenen. Rublev hoeft met name alleen de halve finales te bereiken in Wenen om zijn kwalificatie voor Turijn veilig te stellen. Desalniettemin heeft hij te maken met felle concurrentie van spelers zoals Jannik Sinner, Alexander Zverev, Frances Tiafoe en de in vorm verkerende Monfils, die allemaal strijden om een felbegeerde plek in de ATP Finals.

De ATP-ranglijsten en puntensysteem

De ATP-ranglijsten dienen als een uitgebreid systeem dat spelers op de tour gedurende een periode van 52 weken volgt en rangschikt. Punten worden toegekend op basis van prestaties, waarbij toernooien met een hogere status gedurende het jaar meer punten opleveren. Deze ranglijsten spelen een cruciale rol bij het bepalen van de plaatsing bij toernooien en het selecteren van spelers die zich kwalificeren voor de prestigieuze seizoensafsluitende ATP Finals in Turijn. De puntendistributie voor toernooien op de ATP Tour is als volgt: – Grand Slam-toernooien: 4000-2000-1280-720-360 voor de kampioen, de runner-up, de halvefinalisten, de kwartfinalisten respectievelijk – Masters 1000-toernooien: 1000-600-360-180-90 voor de kampioen, de runner-up, de halvefinalisten, de kwartfinalisten respectievelijk – Beste andere prestaties: 500-300-180-90-45 voor de kampioen, de runner-up, de halvefinalisten, de kwartfinalisten respectievelijk Om te voorkomen dat spelers hun ranglijst manipuleren door een overmatig aantal kleinere toernooien te spelen, worden in het systeem slechts 19 toernooien per jaar meegerekend om de ranking van een speler te bepalen. Hierbij is het ATP Finals-toernooi niet meegerekend, wat een extra kans biedt om ranking punten te verdienen. De meest prestigieuze toernooien, bekend als de “verplichte” evenementen, moeten echter wel worden meegerekend in de ranking van een speler. Dit zorgt ervoor dat een speler bijvoorbeeld niet een Grand Slam-evenement weglaat ten gunste van een ATP 250-toernooi dat meer punten oplevert. De ATP-ranglijsten worden wekelijks bijgewerkt om de voorgaande 52 weken te reflecteren, waarbij oudere punten worden afgetrokken en vervangen door nieuwe punten die zijn verdiend in recente toernooien. Spelers hebben ook de kans om hun punten te verdedigen door hun eerdere prestaties te evenaren of te overtreffen. Bijvoorbeeld, een speler die in 2023 de finale van de US Open haalde

Products You May Like

Articles You May Like

Belangrijke adviezen om fysieke activiteit beter te beheren en blessures te voorkomen
Spannende Wedstrijd tussen Jairo Bautista en Thomas Leygue en Ferran Insa
Het Veranderende Padel Landschap: Mogelijke Nieuwe Partnerships Op Komst
Building a Strong Partnership in Padel: The Rise of Pierre Vincent and Arthur Hugounenq
Partnership Success in Professional Padel: Lamperti and Jimenez Shine in Lombardy