Laurent Giammartini: Van Rolstoeltennis naar Padel-Rolstoel

Interviews, Padel Nieuws

Laurent Giammartini, een drievoudig Paralympisch medaillewinnaar in rolstoeltennis, blikt terug op zijn leven vóór het ongeluk dat alles veranderde. “Voor mijn motorongeluk in 1982 speelde ik al tennis,” herinnert Laurent zich. Helaas liet het ongeluk hem verlamd en rolstoelgebonden achter, en lag hij enkele dagen in coma. Maar zelfs in het licht van tegenspoed, overwon Laurent’s ontembare geest. “Ik werd in mijn ruggengraat geraakt, in mijn onderste ledematen. Mijn benen bewegen niet,” deelt hij.

Negen maanden na het ongeluk verliet Laurent het ziekenhuis met een brandend verlangen om zich aan te passen aan zijn nieuwe realiteit. Rolstoeltennis werd de katalysator voor zijn zelfvertrouwen om weer tot leven te komen. Hij herwon niet alleen zijn zelfvertrouwen, maar blonk ook uit in deze nieuwe sport. “Ik won een gouden medaille in het enkelspel in Seoul in 1988. Ik kreeg een medaille bij mijn eerste optreden,” onthult Laurent trots. Zijn succes ging door op de Paralympische Spelen van 1992 in Barcelona, waar hij een zilveren medaille in het enkelspel en een bronzen medaille in het dubbelspel behaalde.

Laurent erkent de immense bijdrage van Pierre Fusade, een voormalig rolstoeltennisser, aan de ontwikkeling van de sport in Frankrijk. Fusade speelde een belangrijke rol bij het initiëren van het eerste rolstoeltenniscircuit en het organiseren van wedstrijden. Laurent benadrukt: “Pierre Fusade heeft echt geholpen bij de ontwikkeling van de discipline in Frankrijk.”

Padel-Rolstoel

Gedreven door zijn passie voor ontdekking, breidde Laurent zijn repertoire uit door padel-rolstoel te omarmen. Tot het Casa Padel-toernooi was Laurent de Franse nummer één in Padel. Volgens hem biedt Padel een unieke en andere dynamiek, waardoor het een intrigerende sport is voor gehandicapte spelers. Laurent gelooft er sterk in dat de integratie van padel-rolstoel in de Paralympische Spelen zijn langetermijndoel is. De sport maakt wereldwijd een boom door met een toestroom van nieuwe padel-rolstoelspelers.

Laurent merkt op dat in Frankrijk de meeste padel-rolstoelspelers een tennisachtergrond hebben, in tegenstelling tot Spanje waar de sport verder ontwikkeld is. Desondanks blijft hij optimistisch over de vooruitgang van Frankrijk. “Het goede nieuws is dat we georganiseerd worden en het niveau stijgt,” bevestigt Laurent. Hij voorziet een tijd waarin Frankrijk op gelijke hoogte zal staan met Spanje in padel-rolstoel, misschien over twee of drie jaar.

Laurent’s reis belichaamt de immense kracht van sport om mensen te verenigen, ongeacht hun beperkingen. Hij benadrukt de schoonheid van samenleven tussen gehandicapte en niet-gehandicapte mensen in de sport. Laurent gelooft stellig dat sport grenzen overschrijdt en een gevoel van saamhorigheid onder alle deelnemers bevordert.

De toekomst biedt veelbelovende vooruitzichten voor padel-rolstoel, aangezien Laurent aankondigt dat het eerste officiële “geldige en rolstoel” toernooi gepland staat voor november bij Casa Padel. Dit baanbrekende evenement markeert een belangrijke stap naar de integratie van padel-rolstoel in het wereldwijde sportlandschap.

Laurent Giammartini’s inspirerende reis van rolstoeltennis naar padel-rolstoel toont de kracht van de menselijke geest en de kracht van sport om mensen met een beperking te empoweren. Met zijn opmerkelijke prestaties effent Laurent het pad voor toekomstige generaties gehandicapte atleten en laat zien dat beperkingen overwonnen kunnen worden door vastberadenheid en een onwrikbare passie voor het spel.

Products You May Like

Articles You May Like

De stijgende populariteit van padel leidt tot toenemende geluidsoverlast
4PADEL Bordeaux breidt uit met twee nieuwe banen
Sky Sports tekent baanbrekende deal met ATP en WTA voor exclusieve uitzendrechten
Miguel Lamperti en Jose Jimenez ondergaan kwalificatieronde in Premier Padel Milano
FIP Rise of Bourg-en-Bresse: Een opmerkelijk padeltoernooi met een emotioneel verhaal