Iga Swiatek: Roland Garros Favoriet

Roland Garros, Tennis Nieuws, WTA

Products You May Like

Voor haar eerste halve finale op Roland Garros in 2020, bekende de toen nog tiener en fris-ogende Iga Swiatek aan de verzamelde pers: “[Rafael Nadal] is mijn favoriete speler. Hij was de enige speler die ik bekeek toen ik jonger was.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dominantie van de French Open en klei tennis belangrijke maatstaven lijken te zijn voor haar succes. Net als Nadal is Swiatek nu een winnaar van meerdere grote toernooien op verschillende ondergronden en, net als de Spanjaard, is haar grote spel verre van beperkt tot alleen klei. Er kan echter ook weinig twijfel zijn dat rode klei de ondergrond is waarop de Poolse zich het meest thuis voelt. Voorafgaand aan de Europese klei swing van 2024, heeft Swiatek een winstpercentage van maar liefst 87,6% behaald op deze ondergrond. Dat is niet helemaal het niveau van Nadal (91,3%), maar het is zeker vergelijkbaar. Ter vergelijking, het is een beter winstpercentage dan Novak Djokovic behaalt op hardcourt (85,1%) en iets beter dan Roger Federer op gras (86,9%). Uiteraard hebben deze drie legendes dit gedurende een aanzienlijk langere periode gedaan en hadden ze elkaar om te verslaan, maar de cijfers van Swiatek zijn op zichzelf al zeer indrukwekkend.

De Favoriet om te Winnen

Het zal niemand verbazen dat ze naar Parijs vertrekt als een sterke favoriet om wat haar vierde titel op Roland Garros zou zijn in slechts zes deelnames. Op dit moment hebben slechts twee spelers Swiatek ooit verslagen op het rode zand in de Franse hoofdstad – Simona Halep in 2019 en Maria Sakkari in 2021. Nog opmerkelijker is dat slechts vijf spelers in totaal erin zijn geslaagd om zelfs een set te winnen tegen Swiatek op Roland Garros, wat ongeveer de helft is van het aantal spelers dat ze heeft verslagen. Als Nadal niet had herdefinieerd wat dominantie op het Parijse tennis eruit ziet, zou de record van Swiatek op het toernooi zeker veel bewondering krijgen. De vraag bij de start van Roland Garros is dan ook niet zozeer wie er zal winnen, maar veel meer een kwestie van wie daadwerkelijk in staat is om Iga Swiatek te stoppen.

De Concurrentie

Aryna Sabalenka, de andere dominante speler op de WTA Tour op dit moment, heeft drie opeenvolgende Grand Slam finales bereikt op hardcourt, waarvan ze er twee heeft gewonnen, maar haar resultaten op klei suggereren dat haar spel er niet voor gemaakt is. Coco Gauff heeft zeker bewezen dat ze de slimheid op court heeft om succesvol te zijn op klei, maar twee van die pogingen werden beëindigd door Swiatek op dominante wijze, dus ze zou een manier moeten vinden om het gat te dichten als ze dit keer beter wil presteren. Barbora Krejcikova, de kampioene van 2021, is misschien de speler die je zou steunen om Swiatek te evenaren op het gebied van intelligentie op klei. Haar technische spel is zwakker, maar ze lijkt beter uitgerust dan de meesten om de Poolse serieuze problemen te bezorgen. We mogen Elena Rybakina echter ook niet vergeten. Ze faalde verrassend op de Australian Open door al in de tweede ronde te worden uitgeschakeld, hoewel Swiatek maar één ronde verder kwam in Melbourne. Haar grote service zal worden beperkt door de langzamere banen in Parijs, maar ze heeft zich ontwikkeld tot een speler die succesvol is op alle oppervlakken en won de WTA 1000 in Rome vorig jaar, zij het met behulp van drie walkovers. Maar uiteindelijk zullen alle ogen gericht zijn op Iga Swiatek op Roland Garros. Als zij verliest, kunnen er nieuwe en spannende rivaliteiten ontstaan.

Products You May Like

Articles You May Like

Carlos Alcaraz: Een opkomende tennisster
Roger Federer: Documentaire onthult relatie met Novak Djokovic
Onverwachte wending in het Italy Major Premier Padel-toernooi
Nieuwe Spelers Vertegenwoordigen Frankrijk bij het Europese Kampioenschap Padel 2024
Fernando Belasteguin Op Weg Naar Mogelijke Overwinning in Gironde P2 Toernooi