Het ATP Finales-seizoen 2023 staat voor de deur

Alexander Zverev, ATP, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Novak Djokovic, Tennis Nieuws, Tennis Tournaments

Het ATP Finales-toernooi, dat het einde van het seizoen markeert, is in 1970 van start gegaan in Tokyo, Japan. De Amerikaanse Stan Smith won destijds zowel de singles als de dubbelspelcategorie, samen met Arthur Ashe. Dit prestigieuze toernooi heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgebouwd en brengt de beste talenten in het mannen tennis samen. De ATP Finales worden gespeeld volgens een round-robin-formaat, zowel voor de singles als de dubbelspelen. De spelers en teams worden verdeeld in twee groepen, waarbij elke deelnemer het opneemt tegen de anderen in zijn groep. De twee beste spelers/teams uit elke groep gaan door naar de halve finales, waar de winnaar van de ene groep speelt tegen de nummer twee van de andere groep. De halve finales en finale worden vervolgens gespeeld in een traditioneel knock-out formaat.

De ATP Finales van 2023 gaan van start op zondag 12 november, met de round-robin wedstrijden die plaatsvinden tot en met vrijdag 17 november. De dagsessies voor de round-robin wedstrijden beginnen om 12:00 uur lokale tijd (11:00 uur GMT), terwijl de avondsessies om 18:30 uur beginnen (17:30 uur GMT). De halve finales en de finale zijn gepland voor het weekend van zaterdag 18 november en zondag 19 november. In Turijn wordt voor het derde jaar op rij het toernooi gehouden. De wedstrijden vinden plaats in de Pala Alpitour, met een zitcapaciteit van 16.600 toeschouwers.

Novak Djokovic, die voor de 16e keer meedoet aan de ATP Finales, streeft ernaar om geschiedenis te schrijven door voor de zevende keer de titel op zijn naam te zetten. Zelfs het winnen van slechts één round-robin wedstrijd zou zijn status als nummer 1 van het jaar versterken, voor de achtste keer. Onder de andere voormalige kampioenen die zich hebben gekwalificeerd voor het enkelspeltoernooi zijn Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev. Carlos Alcaraz, vorig jaar nog de nummer 1 van de ATP Finales, kon dit toernooi vanwege een blessure helaas niet deelnemen in 2022. Hij kijkt er echter naar uit om zijn debuut te maken in Turijn dit jaar en terug te komen van recente nederlagen. Ook de Italiaan Jannik Sinner voegt zich toe aan het enkelspel, als vierde geplaatst na eerder als reserve te hebben gespeeld in 2021. De Deense speler Holger Rune maakt zijn debuut bij de ATP Finales, met de begeleiding van drievoudig kampioen Boris Becker. Hubert Hurkacz en Taylor Fritz zijn reserveteams in het geval van afzeggingen.

De Britse spelers Neal Skupski en Joe Salisbury zijn opnieuw van de partij in de dubbelspel competitie. Salisbury, samen met de Amerikaan Rajeev Ram, heeft de uitdaging om zijn titel te verdedigen als de zesde geplaatste spelers dit jaar.

Net als bij de WTA Finales bieden de ATP Finales ook aanzienlijke beloningen voor spelers die buitengewone prestaties leveren. Spelers die erin slagen om vijf opeenvolgende wedstrijden te winnen op weg naar de titel, verdienen maar liefst 1500 punten. In tegenstelling tot het WTA-toernooi krijgen spelers geen rankingpunten voor nederlagen in de round-robin fase van de ATP Finales. Er staat een recordbedrag van 15 miljoen dollar aan prijzengeld op het spel voor deelnemers aan de ATP Finales van dit jaar, zowel in het enkelspel als het dubbelspel. Als een speler dezelfde prestatie levert als Novak Djokovic van vorig jaar – een ongeslagen kampioenschap – nemen ze bijna $5 miljoen mee naar huis. Vorig jaar won Novak Djokovic de ATP Finales door Casper Ruud te verslaan in de finale. Dit was zijn zesde titel en de eerste sinds 2015. Rajeev Ram en Joe Salisbury behaalden hun eerste titel in het dubbelspel tijdens het eindejaarstoernooi.

Tennisfans over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de confrontatie tussen ’s werelds best gerangschikte spelers en dubbelspel teams tijdens de ATP Finales van 2023.

Products You May Like

Articles You May Like

Grote verrassing op het World Padel Tour Mexico Open
Teleurstelling voor Alayeto-zusjes in World Padel Tour Mexico Open
De stijgende populariteit van padel leidt tot toenemende geluidsoverlast
Keert Nick Kyrgios terug naar de tennisbaan in de Australian Open?
Novak Djokovic: Een Uitzonderlijke Atleet Die De Grenzen Van De Sport Blijft Herschrijven