De toekomst van Padel: Adviezen van voormalig Franse top 10-speler Pierre-Etienne Morillon

Interviews, Padel Nieuws, Padel Toernooien

De voormalig Franse top 10 padelspeler, Pierre-Etienne Morillon, nam deel aan een boeiende discussie en belichtte verschillende aspecten van de sport tijdens de Head Padel Open 2023 in My Center Palavas. Morillon uitte twijfels over het opnieuw spelen vanwege het toenemende niveau van de competitie en zijn eigen gezondheidszorgen. Na een hartstilstand op het veld te hebben meegemaakt, onderging hij medische behandeling en werd hij voorzien van een subcutane defibrillator. Dit incident riep vragen op over de toenemende vaardigheid onder spelers en de noodzaak van een meer duurzame toernooistructuur.

Morillon benadrukte dat het vaardigheidsniveau van top spelers onmiskenbaar vooruitgaat. Veel spelers hebben nu ambitieuze projecten en jong talent investeert meer in hun training, sommigen gaan zelfs naar Spanje voor verdere ontwikkeling. Deze stijging in kwaliteit wordt echter ondermijnd door de verzadiging van toernooien. Zelfs de P500-toernooien, die een groot aantal deelnemers zouden moeten aantrekken, missen vaak volledige deelname. Om de concurrentiepositie te verbeteren en te profiteren van het groeiende talentpool, lijkt een vermindering van het aantal toernooien essentieel.

De voormalig top 10-speler stelde ook een radicale verschuiving voor in de benadering van prijzengeld. Volgens Morillon moet het prijzengeld flexibeler zijn, zodat toernooiorganisatoren grotere bedragen kunnen investeren als ze dat willen. Zo mag een P500-toernooi met een beloning van 5 euro niet afgekeurd worden. Daarentegen kunnen toernooien van een lager niveau, zoals P000 of P100, prioriteit geven aan niet-geldelijke beloningen, aangezien spelers meer voor de liefde van het spel en rankingpunten meedoen. Door clubs de vrijheid te geven om de beloningen te bepalen die ze willen aanbieden, kan er een diverser en boeiender toernooilandschap worden gecultiveerd.

Morillon stelde de creatie van categorieën voor met een uitgebreid toewijzingssysteem, dat varieert afhankelijk van de betekenis van het toernooi en het niveau van de competities. De implementatie van dit systeem zou helpen om de verschillende toernooien te onderscheiden en toonaangevende Franse en internationale spelers aan te trekken door aantrekkelijke beloningen aan te bieden. Bovendien zou het aanpassen van het aantal toegekende punten op basis van het gewicht van het toernooi de algehele kwaliteit en het niveau van de competitie beter weerspiegelen.

Met verwijzingen naar Italië en Spanje benadrukte Morillon de verschillende sportmodellen. In deze landen investeerden talloze particuliere clubs snel in padel-infrastructuur door tennisbanen om te bouwen. In tegenstelling hiermee vertrouwt Frankrijk voornamelijk op een associatiemodel, waarbij tennisclubs geleidelijk één of twee padelbanen integreren. Om het succes van Italië bij te benen, moet Frankrijk meer private padelclubs oprichten die gespecialiseerd zijn in deze sport. Bovendien zouden gemeentes overweg moeten nemen om locaties toe te wijzen aan toegewijde padel-uitbaters, waardoor er meer speelgebieden ontstaan en de groei van de sport wordt versneld.

Franse spelers en inspiratie

Morillon benadrukte het belang van de beste Franse spelers die actief deelnemen aan het nationale circuit om buitenlandse talenten aan te trekken. Evenementen zoals het Roland-Garros toernooi en de WPT in Toulouse spelen een cruciale rol bij het bevorderen van de sport. Toch is het belangrijk om voortdurend op zoek te gaan naar innovatieve ideeën en inspiratie uit landen die opmerkelijk succes hebben geboekt in de ontwikkeling van padel.

Pierre-Etienne Morillon heeft een inspirerende dialoog op gang gebracht die verschillende aspecten van het padel-landschap omvat. Door zorgen aan te pakken over het speelniveau, het toernooisysteem, het prijzengeld, het inspireren van succesvolle modellen en het promoten van Franse spelers, suggereert Morillon mogelijke veranderingen die de toekomst van padel kunnen revolutioneren. Naarmate de sport blijft evolueren en groeien, is het van essentieel belang om bestaande kaders kritisch te evalueren en aan te passen om aan de veranderende behoeften en verwachtingen van spelers en enthousiastelingen te voldoen.

Products You May Like

Articles You May Like

Preview van het Premier Padel-seizoen 2024
Tennis Padel Cap d’Agde: Jaarlijks P1000 Hommes Toernooi
Red Bull en Premier Padel kondigen een strategische samenwerking aan
Ivo Karlovic kondigt zijn pensioen aan
Andy Murray ends losing streak with victory at Qatar Open