De introductie van de VAR-technologie op de US Open verloopt niet zoals gepland

Andy Murray, ATP, British Tennis Players, Tennis Nieuws, US Open

De US Open heeft dit jaar kennisgemaakt met de nieuwe VAR-technologie, maar helaas verliep het niet zoals gepland. De Britse tennisser Andy Murray had de eer om deel uit te maken van dit historische moment, maar het draaide al snel uit op een frustrerende ervaring. Tijdens zijn wedstrijd tegen Corentin Moutet op de Grandstand Court bevond Murray zich in een cruciale situatie. Terwijl hij aan het serveren was voor de wedstrijd bij een stand van 15-30 in de derde set, vroeg Moutet om een uitdaging om een mogelijke dubbele stuit te beoordelen.

Om de situatie te beoordelen, zette scheidsrechter Louise Engzell een koptelefoon op en bekeek ze de herhaling op haar tablet. Tot ieders teleurstelling leek de technologie echter niet goed te functioneren, waardoor Engzell geen andere keuze had dan vast te houden aan de oorspronkelijke oproep van ‘niet raak’. Deze oproep betekende dat Murray het punt kreeg, waardoor de stand 30-30 werd. Hoewel de beslissing correct leek te zijn, was Murray niet onder de indruk van de technologie en uitte hij zijn bezorgdheid met de woorden: “Het duurde ongeveer vier minuten om een beslissing te nemen. Ik ben voorstander van het gebruik van technologie om de juiste beslissingen te krijgen, maar het moet wel werken. Als het zo gaat, wordt het een beetje een farce.”

Tijdens het incident werd de herhaling van het betwiste punt getoond op de grote schermen rondom het stadion, ook al werkte de tablet van de scheidsrechter niet naar behoren. De organisatoren van de US Open hebben later enige verduidelijking gegeven over de situatie en de protocollen voor videobeoordelingen. Volgens hun verklaring moet een videobeoordeling en elke oproep op basis van de beoordeling worden gedaan door de scheidsrechter met behulp van de video die op hun tablet op de baan wordt weergegeven. Als de video niet beschikbaar is op de tablet, blijft de oorspronkelijke oproep op de baan staan. Er werd ook vermeld dat de defecte tablet onmiddellijk na de wedstrijd werd gerepareerd.

Ondanks de verwarring veroorzaakt door de defecte VAR-technologie, slaagde Andy Murray erin om de wedstrijd uit te serveren en zijn 200e Grand Slam-wedstrijd in zijn carrière te winnen. Hij plaatste zich voor de tweede ronde tegen Grigor Dimitrov. Het incident zorgde echter voor vraagtekens over het doel en de effectiviteit van de VAR-technologie in het tennis.

Als tennisfans is het belangrijk om de mogelijke toepassingen van VAR-technologie in de sport te begrijpen. De US Open heeft de specifieke situaties beschreven die als beoordelingsoproepen worden beschouwd. Deze omvatten:
– Niet raak: om te controleren of de bal meer dan eens heeft gestuiterd voordat er contact is gemaakt.
– Foutieve slag: wanneer een speler de bal draagt op zijn racket, contact maakt met de bal voordat deze het net oversteekt, of de bal aanraakt terwijl hij geen controle heeft over zijn racket.
– Aanraking: wanneer de bal een speler of iets wat hij draagt raakt, met uitzondering van het racket, of wanneer de speler het net aanraakt terwijl de bal in het spel is.
– Invasie: wanneer een speler het deel van de baan van zijn tegenstander aanraakt met een deel van zijn lichaam of racket terwijl de bal in het spel is.
– Doorgang: wanneer de bal door het net gaat in plaats van eroverheen.
– Belemmering: wordt gebruikt om te bepalen of een punt moet worden toegekend of opnieuw moet worden gespeeld, vaak relevant wanneer een oproep van ‘uit’ naar ‘in’ wordt gecorrigeerd, of wanneer de speler een kans had op de bal.
– Oorspronkelijke oproep blijft staan: wanneer een lijnoproep is betwist en het reviewsysteem voor de lijn de oproep niet kan bepalen, kan de scheidsrechter de oproep beoordelen op duidelijk bewijs om deze te handhaven of te herroepen.
– Voetfouten: om te controleren of de voet van de speler de juiste lijnen heeft overschreden tijdens het serveren.
– Scoringfout: om ervoor te zorgen dat de score juist is.

De introductie van de VAR-technologie op de US Open verliep niet zo soepel als verwacht, waardoor Andy Murray en toeschouwers gefrustreerd raakten. Het is echter belangrijk om het beoogde doel van deze technologie in het tennis te begrijpen. Door een duidelijk begrip te hebben van de beoordelingsoproepen kunnen spelers en officials de VAR-technologie effectief gebruiken bij toekomstige wedstrijden. Naarmate de sport zich ontwikkelt, kan het omarmen van technologische vooruitgang zoals VAR bijdragen aan eerlijker en nauwkeuriger besluitvorming op de baan.

Products You May Like

Articles You May Like

Holger Rune herstart de samenwerking met Patrick Mouratoglou voor de derde keer
Frans spelers schitteren op Premier Padel toernooi in Riyadh
Iga Swiatek verslagen door qualifier Anna Kalinskaya in Dubai halve finales
Carlos Alcaraz onthult resultaten van MRI-scan na blessure in Rio
The Most Common Injuries Among Amateur Padel Players