De Franse Tennis Federatie introduceert nieuwe spelvormen voor competities

Padel Nieuws, Padel Toernooien

In 2023 heeft de Franse Tennis Federatie (FFT) negen verschillende spelvormen geïntroduceerd voor haar goedgekeurde competities. Deze spelvormen hebben als doel om spelers diverse en spannende speelervaringen te bieden. Elke spelvorm heeft zijn eigen set regels en omstandigheden, waardoor unieke uitdagingen ontstaan voor de deelnemers. Laten we eens wat beter kijken naar deze spelvormen.

A1 formaat

Een van de spelvormen in de door FFT goedgekeurde competities is het A1 formaat, waarbij spelers drie sets spelen, waarbij elke set bestaat uit zes games. Het doel is om de meerderheid van deze games te winnen om de overwinning veilig te stellen.

Vergelijkbaar met het A1 formaat, bestaat het A2 formaat ook uit drie sets van zes games. Echter, dit formaat introduceert een nieuw element van opwinding – het beslissende punt. Dit punt werkt als een tiebreaker, waardoor spelers hun vermogen kunnen tonen om met druk om te gaan en strategische beslissingen te nemen.

Formaat B1 volgt een iets andere aanpak, met twee sets van zes games. In geval van een gelijkspel, spelen de spelers een super beslissende game, waarbij ze concurreren totdat één speler tien punten bereikt. Dit formaat voegt een extra laag van intensiteit toe aan het spel, waarbij spelers focus en vastberadenheid moeten behouden tot het einde.

Formaat B2 is vergelijkbaar met formaat B1 wat betreft set- en spelstructuur. Echter, dit formaat voegt nog een extra laag van spanning toe door een beslissend punt toe te voegen, wat snel de kansen van het spel kan veranderen. De derde set blijft een super beslissende game, waarbij de overwinning wordt behaald door tien punten te bereiken.

In formaat C1 spelen spelers een kortere spelvorm. De competitie bestaat uit twee sets, elk met vier games. Wanneer de score 4/4 bereikt, begint er een beslissende game. De derde set volgt de regel van een super beslissende game, waarbij tien punten nodig zijn voor de overwinning.

Formaat C2 is vergelijkbaar met formaat C1, maar dan met een beslissend punt. Dit punt is cruciaal voor het bepalen van de uitkomst van een spel. Daarnaast hanteert het formaat ook de regel van een super beslissende game in de derde set.

Bij het D1 formaat wordt er gespeeld in één set van negen games. Wanneer de score 8/8 bereikt, begint er een beslissend spel en emergeert de eerste speler die zeven punten behaalt als overwinnaar. Dit formaat vereist snelle besluitvorming en gefocust spel.

Vergelijkbaar met formaat D1, bestaat het D2 formaat ook uit één set met negen games. Echter, het voegt een beslissend punt toe, wat zorgt voor extra spanning en druk. Het beslissende spel blijft bij zeven punten wanneer de score 8/8 bereikt.

Het E-formaat, gereserveerd voor P25-competities, introduceert één set met als doel tien punten te bereiken. Dit formaat belooft bijzonder spannend te zijn, omdat spelers hun punten snel en efficiënt moeten proberen te verzamelen.

Ongeacht het spelvorm, zorgt FFT ervoor dat wedstrijden op gelijke waarde worden geschat bij het berekenen van de ranglijsten. Dit gelijke coëfficiënt systeem benadrukt eerlijkheid en erkent de inspanningen van alle spelers.

Rustperiodes

Daarnaast zijn rustperiodes tussen wedstrijden van tevoren bepaald om het welzijn van spelers te waarborgen en vermoeidheid te voorkomen. Minimale rustperiodes variëren afhankelijk van het formaat, met pauzes van 1,5 uur na A1 of A2 wedstrijden, 1 uur na B1 of B2 wedstrijden, 30 minuten na C1, C2, D1 of D2 wedstrijden, en 15 minuten na drie opeenvolgende games in het E-formaat.

Verkorte rustperiode

Als spelers een kortere rustperiode wensen dan is voorgeschreven, moeten ze toestemming van de scheidsrechter krijgen en schriftelijke toestemming van alle vier betrokken spelers verkrijgen. Deze maatregel zorgt ervoor dat alle spelers betrokken zijn bij het besluitvormingsproces en dat hun welzijn prioriteit heeft.

Innovatie en diversiteit

Deze nieuwe spelvormen geïntroduceerd door de FFT in 2023 weerspiegelen de toewijding van de federatie aan het bevorderen van innovatie en diversiteit in tenniscompetities. Met een scala aan opties kunnen spelers verschillende uitdagingen ervaren en hun vaardigheden op spannende manieren aanscherpen. Door eerlijkheid en het welzijn van spelers te benadrukken, zorgt de FFT ervoor dat haar goedgekeurde competities een platform bieden voor spannende en memorabele wedstrijden.

Products You May Like

Articles You May Like

Red Bull en Premier Padel kondigen een strategische samenwerking aan
Aryna Sabalenka ready to conquer the WTA 1000 tournament in Dubai
Iga Swiatek verslagen door qualifier Anna Kalinskaya in Dubai halve finales
Frans spelers schitteren op Premier Padel toernooi in Riyadh
Jannik Sinner nadert Carlos Alcaraz in de ATP-ranglijst