Controversieel incident tussen Zhang Shuai en Amarissa Kiara Toth op WTA-toernooi in Boedapest

Tennis Nieuws, Tennis Tournaments, WTA

De nasleep van een Grand Slam-toernooi is meestal een periode van rust in de tenniswereld. Maar het WTA-toernooi in Boedapest is alles behalve stil gebleven na een incident tussen Zhang Shuai en de Hongaarse nieuwkomer Amarissa Kiara Toth. Zhang Shuai, een ervaren veteraan met 20 jaar professionele ervaring, staat bekend om haar populariteit onder fans en spelers op de WTA Tour. Aan de andere kant was Toth, geboren in hetzelfde jaar dat Zhang haar professionele carrière begon, bezig met haar eerste WTA-toernooi.

De wedstrijd

Zhang begon de wedstrijd met een verliesreeks van 12 wedstrijden in het enkelspel en hoopte het tij te keren tegen de als 548e gerankte Toth. De wedstrijd nam echter een dramatische wending toen Zhang’s crosscourt forehand, die naar alle schijn in was, werd uitgeroepen door de lijnrechter en scheidsrechter. Zhang was het niet eens met de beslissing en smeekte de scheidsrechter om de balafdruk op het gravel te bekijken die haar claim leek te ondersteunen. Helaas was de scheidsrechter het hier niet mee eens.

De situatie escaleerde toen Zhang bleef protesteren tegen de beslissing en Toth zelf de balafdruk met haar voet verwijderde. Zhang stelde Toth’s acties ter discussie, waarop de Hongaarse wildcard antwoordde: “Je maakt problemen.” Toth brak vervolgens Zhang’s servicebeurt en nam een 6-5 voorsprong. Een zichtbaar van streek zijnde Zhang kon niet doorgaan en moest zich terugtrekken uit de wedstrijd. Nadat ze Toth een hand had gegeven en haar op de hoogte had gesteld van haar beslissing om te stoppen, zag Zhang hoe Toth werd toegejuicht door het thuispubliek.

Toth’s acties vielen niet in goede aarde bij andere spelers op de WTA Tour, waaronder Victoria Azarenka, Maria Sakkari, Sloane Stephens, Ons Jabeur, Daria Kasatkina en vele anderen. Azarenka uitte haar kritiek op Toth op sociale media en veroordeelde haar “onsportieve gedrag op een ander niveau”. Sakkari ging nog verder en suggereerde dat Toth verbannen zou moeten worden van de tour. Ook Zhang uitten haar gedachten op sociale media, waar ze haar supporters bedankte en erkende hoe frustrerend het is om ballen te oefenen die als uit worden beoordeeld.

Kateryna Baindl, de tegenstander van Toth in de tweede ronde, betuigde haar steun aan Zhang tijdens haar interview na de wedstrijd. Baindl wenste Zhang een snel herstel en benadrukte haar respect voor Zhang’s vaardigheden en karakter. Ze pleitte voor wederzijds respect tussen spelers, ongeacht de omstandigheden.

Aanvankelijk leek Toth geen berouw te hebben over haar acties en stelde ze Zhang’s reactie en beslissing om de beslissing van de scheidsrechter aan te vechten, ter discussie. Na haar nederlaag tegen Baindl plaatste Toth echter een verontschuldigingsvideo op het Instagram-account van het toernooi. In de video betuigde ze diepe spijt voor haar gedrag en erkende ze haar respect voor Zhang als persoon en atleet. Toth schreef haar acties toe aan de hitte van het moment en haar emoties, en gaf aan in de toekomst graag een gesprek met Zhang te willen hebben om haar spijt over te brengen.

Het WTA-toernooi in Boedapest stond centraal vanwege een omstreden incident tussen Zhang Shuai en Amarissa Kiara Toth. Het geschil op de baan en de daaropvolgende verontrusting bij Zhang veroorzaakten sterke reacties van medespelers en fans. Toth’s acties werden breed bekritiseerd, wat leidde tot oproepen voor consequenties. Later betuigde Toth echter spijt en een verlangen naar verzoening met Zhang. Dit incident herinnert ons aan het belang van sportiviteit en respectvol gedrag in het professionele tennis.

Products You May Like

Articles You May Like

The Most Common Injuries Among Amateur Padel Players
2024 A1 Seizoen Padel Geopend!
Ivo Karlovic kondigt zijn pensioen aan
Preview van ATP en WTA Toernooien Wereldwijd
Red Bull en Premier Padel kondigen een strategische samenwerking aan