Tennissters lijden, onder toeziend oog van Bertens, afgetekende nederlaag met nasmaakje

NOS

NOS Sport

Nederland heeft in de play-offs van de Billie Jean King Cup een afgetekende nederlaag geleden tegen Frankrijk. De tennissters van captain Elise Tamaëla en de debuterende assistent Kiki Bertens kwamen zaterdag op een onoverbrugbare 3-0 achterstand: Lesley Pattinama-Kerkhove verloor van Caroline Garcia: 2-6, 3-6.

Door de nederlaag dalen de Nederlandse vrouwen af naar groep I van de Europees/Aziatische zone. Daarin moet Oranje proberen weer de weg omhoog, richting de wereldgroep, te vinden.

ANP

Lesley Pattinama-Kerkhove

Heel verrassend was het verlies van Oranje niet, gezien de onderlinge krachtsverhoudingen. Thuisploeg Frankrijk (in 2019 nog winnaar van het voormalige Fed Cup-toernooi) beschikte in de ontmoeting in Le Portel over drie speelsters uit de tophonderd, terwijl bij Nederland geen enkele tennisster bij de beste tweehonderd hoort.

Toch had er dit weekend voor Oranje best meer in kunnen zitten, als Suzan Lamens op vrijdag haar partij had gewonnen. De Nederlandse nummer twee kreeg tegen Diane Parry een matchpoint, maar verloor wel in de tiebreak van de derde set. Hierdoor stond Nederland na de twee partijen op vrijdag op een 2-0 achterstand.

Nasmaakje voor de KNLTB

In dat licht bezien moet het voor de Nederlandse tennisbond een extra zuur nasmaakje hebben gegeven dat men op het laatste moment noodgedwongen het thuisvoordeel aan Frankrijk moest laten.

Het valt overigens te betwijfelen of de Franse topper Garcia zonder thuisvoordeel minder sterk zou hebben gepresteerd. De kersverse winnares van de WTA Finals kwam vrijdag niet in actie, maar had op zaterdag nog wel trek in een partij voor eigen publiek.

En Garcia stelde niet teleur. De Franse kopvrouw was veel te sterk voor Pattinama-Kerkhove, die door de afwezigheid van Arantxa Rus tot Nederlandse nummer één was gepromoveerd. Rus, de hoogst genoteerde Nederlandse tennisster, gaf de voorkeur aan het spelen van ITF-toernooien.

De ontmoeting tussen Frankrijk en Nederland was het debuut van Bertens als coach. Ze was op uitnodiging van Tamaëla, haar voormalige coach, als assistent meegereisd naar Frankrijk.

Deel artikel: