Lamens mist matchpoint in Billie Jean King Cup: Frankrijk op 2-0 voorsprong

NOS

NOS Sport

Dat de Nederlandse tennissters na de eerste dag van het play-offduel met Frankrijk in de Billie Jean King Cup met 2-0 achterstaand, is geen schande. Bijna was de 23-jarige debutante Suzan Lamens dicht bij een stunt, maar ze miste een matchpoint.

Lesley Pattinama-Kerkhove verloor de eerste partij vrij kansloos van Alize Cornet: 2-6, 0-6. Lamens zette Diane Parry, die wereldtopper Carolina Garcia verving, daarna wel flink aan het werk: 7-6 (5), 2-6, 6-7 (3).

NOS

Suzan Lamens

Een plek in de wereldgroep en deelname aan de kwalificatieronde van volgend jaar staat op het spel voor Nederland. De play-off zou in eerste instantie in eigen land plaatsvinden, maar tennisbond KNLTB kon geen geschikte locatie regelen. Daarom wordt er nu gespeeld in het Franse Boulogne-sur-Mer.

Gemist matchpoint Lamens

Een volgepakte arena in de noordoostelijke havenstad kreeg in de tweede partij van de avond een enerverend duel gepresenteerd. Lamens, de nummer 213 van de wereld, won brutaal de eerste set van Parry (WTA-76).

Een set later liet Parry zien waarom zij tophonderdspeelster is. Binnen een half uur was het 6-2 en afstraffing leek in de maak, maar de verdedigend sterk spelende Lamens gaf zich niet zomaar over. Op 5-4 in de derde set brak ze Parry terug en bij 6-5 kreeg ze zelfs een matchpoint. De Française sloeg toen een winner op de lijn.

In de tiebeak liep Parry snel uit naar 3-0 en die voorsprong gaf ze niet meer weg.

Lamens plofte moegestreden neer op haar bank, kreeg een bemoedigend praatje van bondscoach Elise Tamaëla en een kusje op de wang van Kiki Bertens, die als kersvers assistent-bondscoach voor het eerst vanaf de bank meekeek, nadat zij vorig jaar was gestopt als tennisster.

Bekijk hieronder een interview met Kiki Bertens van twee weken geleden.

Bertens heeft zin in coachdebuut: ‘Miste uitdaging in mijn leven’

Voor Pattinama-Kerkhove, de mondiale nummer 207, was het een lastige middag tegen de Franse nummer 36 van de wereld Cornet. In haar eerste servicegame werd ze direct gebroken. De tweede break op 5-2 maakte na een half uur een einde aan de eerste set.

Set twee was er voor Pattinama-Kerkhove een om snel te vergeten: met slechts negen gewonnen punten was de partij 28 minuten later alweer voorbij.

Stunt tegen Garcia vereist

Om de Nederlandse ploeg in de wedstrijd te houden, moet Pattinama-Kerkhove zaterdag de derde partij winnen. Dat zal niet eenvoudig worden: ze staat tegenover Caroline Garcia.

Garcia, momenteel misschien wel de beste speelster ter wereld, won dinsdag in het Amerikaanse Fort Worth de finale van de WTA Finals, het eindejaarstoernooi tussen de beste speelsters van het jaar.

Mocht Pattinama-Kerkhove stunten tegen Garcia en een derde partij afdwingen, dan treft Lamens later op de zaterdag Cornet. Staat het daarna nog gelijk, eindigt het duel tussen Nederland en Frankrijk met een dubbelpartij tussen Garcia en Cornet en Demi Schuurs en Lexie Stevens.

Deel artikel: